Verzija laka za čitanje

Postepeno povećanje edukacije iz oblasti HIV/AIDS

Postepeno povećanje edukacije pripadnika ciljne grupe za transfer znanja iz oblasti HIV/AIDS ka drugim korisnicima

Centar za orijentaciju društva – COD je socijalna, humanitarna, nevladina i neproftna organizacija koja je registrovala svoje predstavništvo na Kosovu* u opštini Štprce/Sterpce za potrebe celog Kosova. Glavne delatnosti COD-a su iz oblasti osoba sa invaliditetom, HIV/AIDi, servisa podrške i ljudskih prava..

Potreba za pokretanjem ovakvog projekta na Kosovu* nastala je iz razloga što je ova oblast najviše naseljena mladom populcijom koja ima najveći rizik da oboli od HIV zbog nedovoljnog, stečenog kroz obrazovanje, znanja iz ove oblasti, kao i patrijarhalnog odgoja koji ovakve teme svrstava u tabu. Ovo je slučaj najčešće u ruralnim oblastima. U ovom momentu ne postoji tačan broj osoba inficiranih HIV-om na Kosovu* zbog veoma malog broja preventivnih testiranja koja su vršena Eksperti smatraju da broj zaraženih osoba raste iz dana u dan zbog nedostatka edukativnih programa i znanja na ovu temu, kao i lose finansijske situacije i događaja iz prošlosti. Kroz osnivanje timova mladih koji će vršiti obuke društvo će dobiti potrebnu snagu kako bi se borilo protiv kuge 21. veka. Tokom treninga omladina će steći prekopotrebna znanja iz oblasti HIV/AIDS i razviti osnovne didaktičko- metodičke veštine kako bi svoja znanja kasnije mogla da prenese drugima.

Na kraju treninga polaznici koji budu pokazali spremnost da se angažuju u ovoj ozbiljnoj misiji postaće “HIV/AIDS treneri” koji će preuzedi obaveze angažovanja u oblasti borbe protiv AIDS-a. U budućnosti njihove aktivnosti biće vezane za obrazovanje osoba iz iste starosne grupe i pružanje podrške osobama inficiranim HIV-om i njihovim porodicama.

COD tim zajedno sa partnerskom organizacijom Future Without Fear – FWF planira da nastavi aktivnosti o razvoju svesti o HIV/ AIDS problemima i pokušaju ujedinjenja različitih nacionalnih i verskih grupa na rešavanju ovog zajedničkog problema. Obuke će se sprovoditi prema planu predstavljenom u projektnoj dokumentaciji, u daljem prilogu ispod ovog teksta, a predviđene su u trajanju od 5 dana.

Najvažniji ciljevi projekta su:

 • Profesionalna medicinska i psihološka edukacija studenata o HIV/AIDS i njihova priprema za kasnije akcije edukacije drugih.
 • Podrška u stvaranju nove generacije vršnjačkih edukatora u regionu Štrpce/Sterpce
 • Razvijanje svesti kod studenata o problemima diskriminacije kao i o ulozi zajednice u uključenju osoba koje žive sa HIV-om u društvo.
 • Priprema studenata za “smanjenjenje diskriminacije”, aktivnosti i zaštitu osoba zaraženih HIV-om na globalnom nivou.
 • Pružanje šanse mladim ljudima da budu uključeni u aktivnosti humanog karaktera koje će im pomoći u razvoju i razviti osećaj da rade nešto korisno za svoju zajednicu.
 • Povećanje svesti populacije o problemima vezanim za HIV/AIDS.
 • Popularizacija upotrebe kondoma kao osnovne zaštite protiv HIV i drugih polno prenosivih bolesti.

Ovaj program će mnogim mladim ljudima omogućiti da svojim entuzijazmom, kreativnošću, snagom i novim stečenim znanjima pomognu u smanjenju procenta HIV transmisije na ovom području.

AKTIVNOSTI:

Osnovne aktivnosti u okviru projecta su sledeće:
A1. Pripremne aktivnosti, stvaranje projektnog tima, uspostavljanje dogovora vezanih za projektnu metodologiju i okvira delovanja
A2. Objavljivanje poziva za potencijalne učesnike i njihov odabir
A3. Sprovođenje petodnevnog treninga za novu generaciju vršnjačkih edukatora
A4. Aktivnosti vršnjačke edukacije obuhvataju:

 • Vršnjačku edukaciju u školama
 • Vršnjačku edukaciju sa mladim ljudima van škole i podela promo materijala
 • Organizacija Anti AIDS žurke
 • Obeležavanje 1. decembra, Svedskog dana borbe protiv side u Štrpcu/Shterpce
 • Organizacija otvorene tribune na temu HIV-a i njegovog načina prenošenja
 • Predstavljanje filma koji za temu ima život sa HIV-om i otvorena diskusija nakon prikazivanja filma.

Ovaj projekat predstavlja jednu u nizu akcija u okviru neprekidne kampanje COD i FWF sa ciljem da se edukuju nove generacije mladih ljudi o značaju HIV/AIDS zaštite.

 • Newsletter

 • Naši partneri

  Making it Work  

  EASPD  

   

  York University

   

   

   

   

   

 • Naši donatori

  AktionMensch  Handicap International

  EU  SIDA

  Austrian Development Cooperation

  FCO_BE_RS_BEG2_PS_BK[1]