Verzija laka za čitanje

Дефинисани проблеми – траже се решења

У Охриду је, од 19. до 21. јуна, 2015. године, одржана прва, од планиране три радионице, у оквиру пројекта „Заједнички глас„. Овај пројекат,  чији је циљ да оснажи друштвени и политички утицај српске заједнице на Косову, спроводе организације цивилног друштва Центар за оријентацију друштва (ЦОД), Центар за мир и толеранцију (ЦПТ) и Будућност без страха (ББС), уз подршку канцеларије Еврoпскеуније на Косову.

Прва активност, у оквиру овог пројекта, била је конференција „Снага заједничког гласа – Српски дијалог форум„ на којој је дефинисано пет кључних тема које су од суштинске важности за српску заједницу на Косову. То су: економски развој, механизми заштите заједнице, образовање, здравство и социјална заштита. Наравно,  циљ конференције није био  да се проблеми само идентификују већ, напротив,  да се понуде и одговарајућа решења. Зато ће се о овим “горућим“ питањима у наредном периоду расправљати кроз округле столове, радионице и опсежну студијску анализу.

 У том смислу је  прва радионица, на којој је 25 учесника подељених у пет група, у складу са образовањем, професионалним искуством и личним капацитетима, кроз прецизирани методолошки поступак који је водио од општег ка појединачном, имала за циљ да издвоји три групе проблема у оквиру дефинисаних тема. Уз аргументе за њихово издвајање анилизирано је тренутно стање у свакој области али и понуђени механизми и препоруке за њихово решавање.

У оквиру дискусија посебно је истакнута неопходност што хитнијег формирања Заједнице српских општина како би се јасно и прецизно знале надлежности које ће бити у ингеренцијама овог органа. У том случају би и предложена решења која су понудили учесници радионице, а која ће бити уобличена у платформи – финалном документу овог пројека,  могла  бити смернице за будуће деловање ЗСО.

У завршној сесији радионице, одржене протеклог викенда у Охриду, прецизирани су и наредни кораци за све радне групе у периоду до следећег радног састанка који би требало да буде одражан у последњој недељи августа ове године.

Заједнички глас Заједнички глас 2
   
Заједнички глас 3 Заједнички глас 4
 • Newsletter

 • Naši partneri

  Making it Work  

  EASPD  

   

  York University

   

   

   

   

   

 • Naši donatori

  AktionMensch  Handicap International

  EU  SIDA

  Austrian Development Cooperation

  FCO_BE_RS_BEG2_PS_BK[1]